Den danske bygge- og anlægsbranche udgør ca. 13% af den samlede danske økonomi. En styrket økonomi i branchen har derfor stor betydning for den samlede danske økonomi.
Det er alment kendt, at byggebranchen har potentiale til en øget produktivitet, og flere undersøgelser har underbygget denne opfattelse: I Danmark har BAT-kartellets rapport om produktivitet i byggeriet i 2010 peget på, at strategisk samarbejde og anvendelse af fx Lean Construction kan øge produktiviteten. Inden for renovering viste projektet ReVALUE i 2018, at forbedret planlægning og ledelsesfokus, skaber kontinuerlige produktivitetsforbedringer i byggebranchen. Globalt har McKinsey rapporten Reinventing Construction fra 2017 indikeret, at produktiviteten kan forbedres kraftigt ved at gentænke designfasen og inddrage ny teknologi.
Ny digital teknologi samt nye byggematerialer og –systemer åbner for nye udførelsesteknikker og -metoder, som kan medvirke til at forbedre effektiviteten og bæredygtigheden i byggeriets processer; såvel under planlægning som udførelse og drift. Dette kan fx være printning af bygningskomponenter, logistikoptimering ved brug af BIM eller den ’menneskefri’ byggeplads, hvor robotter bygger og monterer komponenter.
I 2018 drøftede flere danske Universiteter og brancheforeninger behovet for at styrke uddannelse og forskning inden for Construction Management i Danmark. DTU har på baggrund af disse drøftelser valgt at tage initiativ til etablering af DTU Construction, Center for Construction Management, og sætter dermed fokus på at udvikle processer i den danske bygge og anlægsbranche.